Wabis | Çatı Sistemleri Preloader Logo

HAKKIMIZDA

Polonya’da, 1999 yılında bir aile şirketi olarak Çatı Malzemeleri üretimi üzerine faaliyetlerine başlayan Wabis, kısa zamanda, kendi geliştirdiği çatı sistemlerini üreten büyük bir firma haline gelmiştir.


İLETİŞİM

0 850 532 99 27

satisdestek@wabis.com.tr

İSTANBUL İRTİBAT OFİSİ: İSTANBUL İRTİBAT OFİSİ - Mecidiyeköy Mahallesi Çevirmeci Caddesi No: 70/24 Ortaköy – İstanbul

Wabis | Blog - ÇATI ÖRTÜSÜ NEDİR?
27 Ekim 2023

ÇATI ÖRTÜSÜ NEDİR?

Çatı Örtüsü - Kiremit Altı Örtü Çatı Örtüsü binayı güneş, yağmur, rüzgâr gibi doğa olaylarından koruyan yapıdır. Çatı Örtüleri birçok malzemeden yapılabilir ancak en yaygın kullanım metal ve kiremit olanlardır. Kiremit Çatı Örtüsü Binanın en üstünü kiremitle kaplamak, binayı korumak için uygulanan en eski yöntemlerdendir. Günümüzde de kiremit, sağlamlık, binada biriken buharı ve nemi dışarıya iletebilme, güneş ışınlarına karşı ısı yalıtımı sağlayabilme gibi özelliklerinden dolayı fazlaca tercih edilen bir çatı kaplama malzemesidir. Kiremit Altı Örtüsü Kiremit çatılar her ne kadar binayı güneşin sıcaklığından, rüzgârdan ve soğuktan korusa da su geçirgenliği özelliği yüzünden yağmur ya da kar suyunu tamamen binanın dışına taşıyamaz ve çatı katında su birikmelerine, akmalara ve rutubetlenmeye sebep olabilir. Binaya, özellikle son katlara ya da sıcak çatılara yani yaşama alanı olarak kullanılan çatı katlarına çok kısa sürede zarar verebilecek bu durumu engellemek için çatıların yapımında Kiremit Altı Örtüsü kullanılmalıdır. İyi bir kiremit altı örtüsü, kiremit çatı örtüsü ile birlikte binayı uzun yıllar nemden, rutubetten, sıcaktan ve soğuktan koruyarak zamanla binanın aşağılarına kadar inebilecek olan rutubetin oluşumunu ve binanın bu sebeplerden ötürü zarar görmesini engeller. İyi bir kiremit altı örtüsünde olması gereken özellikler;

  • Binadaki buharı dışarı iletmesi: Eğer kullanılan örtü malzemesi, binada biriken su buharını dışarıya iletmez ise çatıda zamanla su birikmeleri ya da rutubetlenme olabilir. Bir kiremit altı örtünün bunu sağlaması için nefes alabilen bir yapıda olması gerekir.
  • Dışarıdan gelen suyun binanın içine girmesini engellemesi: Kar ya da yağmur suları kiremit çatı örtüsünü aşıp binaya girerse yine binada su birikmeleri ve rutubetlenmeler oluşur. Bu yüzden çatı örtüsünün malzemesi aşağıdan yukarı buharı geçiren ama yukarıdan aşağıya suyu geçirmeyen bir yapıda olmalı.
  • Sıcağa, soğuğa ve darbelere karşı dayanıklı olmalı: Kiremit altı örtüsü çatı örtüsünün hemen altında olduğu için güneş ışınlarının sıcaklığından ya da soğuk havanın etkisiyle yıpranmayacak, bükülme ve darbelere karşı dayanıklı olan bir malzemeden üretilmiş olmalı. Bu sayede çatılar uzun yıllar sağlam kalabilir.